Имате нужда да поговорите с някого? Онлайн психолог Павел Тодоров.

Паник атаки /паническо разстройство/

Паник атаки

Няколко са важните неща, които човек трябва да знае относно паник атаките /паническото разстройство/:

Първо това не е болест, а състояние. Причината за паник атаките не е физиологична, което повечето хора разбират едва, когато обиколят различни доктори и си направят редица изследвания. Паник атаката представлява „изпускане на клапата” на натрупаното вътрешно напрежение, при което нервната система изживява шок. Натрупаното във времето вътрешно напрежение и претоварването на нервната система е причината за появата на паник атаки.

Източниците на напрежение могат да бъдат много неща – преживян силен стрес; уплаха; задържани за дълго време в себе си нехармонични чувства; отрицателни модели на мислене, с които човек си създава вътрешно напрежение; себепотискане; конфликтни взаимоотношения и други.

Паник атаката е силно енергоемка и често човек се чувства без сили след това. При някои хора се наблюдават и болки в тялото. Естествено следствие е появата на страхове и притеснения, които ги е нямало преди това. В случая страховете са резултат от паник атаките, а не самостоятелен проблем.

Лечението на паник атаките е процес на изчистване на натрупаното напрежение и стабилизиране на нервната система. Паралелно с това човек спазва определен начин на живот с цел да се възстанови устойчивостта на психиката си. Ограничават се негативните неща, които натоварват нервната система като гледането на новини, негативни филми и други. Същевременно се включват дейности, които разтоварват човек и го зареждат с приятни усещания. Основната част от лечението е осъзнаването и промяната на нещата, с които човек си е създавал вътрешното напрежение. Често причините са неосъзнати и затова е нужна странична помощ от специалист.

Имате нужда да поговорите с някого?

 

Запази консултация в някой от кабинетите ми!

Консултация на живо

Запази консултация онлайн чрез Skype или друго приложение!

Онлайн консултация